Nu när sommaren närmar sig är det snart också dags för de sedvanliga barnkalasen som verkligen får sin peak när solen tittar fram, just kanske för att man nu också kan flytta ut kalasen från trånga lägenheter och hus för att istället fira i parken eller på tomten – men för allas trevnad finns en hel del vett och etikett att förhålla sig till när barnkalas stundas, och det oavsett vart någonstans kalaset hålls.
Att planera bästa födelsedagskalaset är det många föräldrar som strävar efter att göra, och många lyckas också. Men för att göra kalaset ytterligare snäppet bättre finns det mer saker än bara själva kalaset att planera. Något som många missar att tänka på är nämligen hur man sköter planeringen och hela kalaset på ett schysst sätt – så därför kan det vara bra att ta till sig de vett och etikett punkter som Norrtelje Tidning delat med sig av:
När du bjuder på kalas:
- Inbjudningarna – posta dem. Har ni bara bjudit ett fåtal barn från samma klass är det inte schysst att dela ut inbjudningarna, se till att ingen känner sig utanför och har ni möjlighet bör alla i samma klass bjudas.
- Tydlighet – var tydlig redan i inbjudningen för vad som väntas på kalaset såsom om mat serveras och vilka tider som gäller. Glöm heller inte att ange flera kontaktuppgifter som mobilnummer, telefonnummer och mejladress så att det är enkelt att tacka ja eller nej.
- Var tydlig med vem som bjuds – skriv alltid namn på det barn som bjuds och om eventuella syskon är bjudna eller inte.
När ditt barn blir bjuden på kalas:
- Svara på inbjudan oavsett om ditt barn kommer eller inte.
- Stanna på kalaset om ditt barn är litet, upp till 6-årsåldern är det bra om föräldrar stannar på kalaset och inte dumpar sina barn där.
- Var en resurs och inte en börda om du som förälder stannar på kalaset – hjälp till och var inte i vägen!
- Är du inte med på kalaset: hämta ditt barn på utsatt tid.
- Extra tips – ta med kvittot för presenten du och ditt barn köpt, risken finns att födelsedagsbarnet fått samma sak från flera och då är det schysst att ge möjlighet att byta presenten mot något annat.