Många svenskar saknar sparande, och har överhuvudtaget ingen ekonomisk buffert – om olyckan skulle vara framme. Hur långsiktigt ska man tänka? Och vilka faktorer påverkar hur stor din buffert bör vara? Och hur gör man för att spara pengar med tunna marginaler?
En ekonomisk buffert är viktigt att ha vid oförutsedda kostnader. Inte minst för att skapa trygghet i familjen. Om man, trots allt, inte har en kan man istället överväga att ansöka om ett privatlån. Det kan man göra på ställen som: https://www.euroloan.se/privatlan. Något som man dock bör undvika om man inte har klart för sig vad pengarna ska gå till. Men nöden har ingen lag.
Anledningen till att jag börjar med att nämna det är att svenska hushåll överlag är dåliga på att spara ihop en buffert. Och var åttonde svensk skulle knappt klara sig i en månad utan lön. Och mellan 7 och 10 procent av alla tillfrågade uppger att de inte har några lättillgängliga sparpengar alls.
Hur stor buffert man behöver beror på en mängd olika faktorer. Lever du med en partner eller är du ensamstående? Finns det små barn i hushållet? Äger ni er bostad? Är bostaden en lägenhet eller villa? Att vara två som delar på oförutsedda utgifter gör givetvis saken enklare. Små barn kostar ofta mycket pengar – saker går sönder, slits ned och tappas bort. Om ni bor i bostadsrätt är det ni som ansvarar för ert eget hem, och villaägare har generellt fler utgifter än lägenhetsägare. Därför är det svårt att komma med några generella regler för hur stor en ekonomisk buffert bör vara – men en bra fingervisning är att det är bra att ha några månadslöner sparade på bankkontot.
Spartips – så stärker du din buffert
Om man har en låg lön kan det kännas svårt att spara. Men här är några enkla tips du kan använda för att hitta marginaler för sparande i din budget:
- Undvik att köpa på avbetalning. Det kan vara frestande, när man behöver en ny dator eller mobiltelefon. Men kom ihåg att en kostnad som känns överkomlig då man är på grön kvist, kan upplevas som sista spiken i kistan under svårare perioder.
- Ha konsumtionsfria dagar. Då du inte köper något alls – inte kaffet på vägen till jobbet, inte utelunch eller andra onödigheter. Dagar du dina utgifter är lika med noll gör att du
- Se över dina abonnemang. Ibland finns det bättre erbjudanden att få. Och tänk över vad som verkligen är nödvändigt och inte.
- Sätt upp tydliga mål. Se till att i förväg ha en plan för hur mycket du ska spara. Och kom ihåg att det är bättre att spara lite, än att inte spara något alls.
Fler spartips hittar du, till exempel, här.